Cui revin averile imense descoperite pe cea mai dorită epavă din ocean

de: Bianca Prangate
27 05. 2018
nava san jose avere
Samuel Scott

Generații întregi de marinari și vânători de comori au visat la munții de aur, argint și bijuterii care se găsesc pe epava cea mai de valoare.

Epava cu pricina este galionul spaniol San José, care s-a scufundat undeva aproape de malul Columbiei. Vasul a fost descoperit în 2015, după ce vreme de trei secole a stat scufundat pe fundul Mării Caraibelor. Averea de la bord valorează astăzi în jur de 17 miliarde de dolari. Oamenii de știință au împărtășit cum au reușit să descopere mult-dorita navă.

Cercetătorii marini de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) din Massachusetts au explicat că vasul  San José a fost descoperit de un vehicul submarin autonom, numit REMUS 600. Pe atunci, submarinul efectua o căutare în preajma Peninsulei Barú din Columbia.

În mod normal, explicațiile de acest gen nu vin la trei ani distanță de la descoperirea epavei. De ce a trecut însă atâta timp în acest azi? Unul din motive este că San José nu este o epavă oarecare, mulțumită nenumăratelor bogății care se găsesc la bord și a competiției cu privire la cine va pune mâna pe averi.

Când nava spaniolă s-a scufundat, nu era încărcată doar de bogății, ci și de mult praf de pușcă. Acesta din urmă s-a detonat și i-a ucis aproape pe toți cei 600 de oameni de la bord.

În 1980, Sea Search Armada (SSA) a spus că a găsit epava. Columbia însă a refuzat să le ofere celor din SSA permisiunea de a recupera nava. Mai mult, vreme de decenii întregi a contestat legal drepturile SSA de a avea acces la bogățiile de pe San José, pe motiv că se află în ape columbiene. Totuși, și Spania ar putea să vrea o parte din bogății, din moment ce nava aparținea acestei țări.

Încă nu se știe cui va reveni averea de pe navă, dar cert este că bătălia este departe de a se sfârși.